Matalan hierarkian softatalo OP on osoittautunut erinomaiseksi ensimmäiseksi työpaikaksi

Test Engineer Trainee Aleksi Jalmanen kehuu OP Ryhmän joustavuutta ja vapautta – omia ajatuksia saa viedä eteenpäin konkreettisiksi projekteiksi ja päivittäin pääsee oppimaan jotakin uutta. 

”Aloitin kesätyöt OP:lla vuonna 2022. Minulla ei ollut aikaisempaa työkokemusta alalta, mutta työnkuva oli tuttu koulutuksen, omien projektien ja itsenäisen harjoittelun sekä oman mielenkiinnon kautta.

Alun perin OP:lla työskennellyt kaverini kehui kovasti työtään ja yleistä ilmapiiriä. Itselläni ei kuitenkaan ollut suurempia alkuodotuksia. Digitalisaation vauhdittaessa palveluiden teknistä kehitystä, oletin pääseväni keskelle finanssialan softakehityksen terävintä kärkeä, mutta en osannut odottaa kohtaamaani sisäisen kehityksen skaalaa – yllätyin, miten paljon softakehitystä tehdään talon sisäisesti. 

Itselleni erityistä turvaa työhöni tuo se, että kollegoilta on aina saatavilla apua. Kysyessäni apua esimerkiksi data-analytiikkaan saan joko heti vastauksen ongelmaan tai neuvon siihen, kuka muu osaisi vastata kysymykseen tarkemmin. 

Hyvä tiimi on kaiken keskiössä

Tiimimme tekee töitä varsin laaja-alaisesti eri teknologioiden parissa, mutta itse ohjelmointi on päivittäistä leipähommaa, jonka tulee olla hallussa. Yleiset ongelmanratkaisutaidot ovat myös tärkeitä. 

Itse olen tehnyt töitä myös lisensoinnin puolella, mutta pääsääntöisesti teen testiautomaatioon liittyvää data-analytiikkaa. Tutkimme muun muassa sitä, miten luotettavia omat testimme ovat. Pääkielenä käytetään pääosin Pythonia. Testiautomaatiossa sen sijaan käytössä ovat Robot Framework ja Jenkins, pilvipuolella taas AWS ja Azure. On kuitenkin syytä muistuttaa, että näitä kaikkia ei tarvitse osata heti töiden alkaessa.

Työni on suurelta osin tiimityötä, joten tiimitaitoihin tulee kiinnittää huomiota ja niitä kannattaa kehittää siinä missä koodaustaitojakin. Työni on joustavaa ja modernia, ja pyrimme luomaan hyvää yhteishenkeä, olivatpa tiimiläiset läsnä tai etänä. Yhteishenkeä rakennetaan esimerkiksi päivittäisillä Teams-kahvihetkillä, jonne voi kulloinkin hypätä mukaan vaihtamaan päivän kuumimmat kuulumiset ja tiedonjyväset. 

Joustavuutta ja myötätuntoa opiskelijoille

Olen varsin otettu tavasta, jolla opiskelijastatukseni on huomiotu. Mikäli koulutehtävät painavat harteilla liikaa, saamme sovittua sopivat askelmerkit oman esihenkilöni sekä tiimiläisteni kanssa joustavasti. En myöskään pelkää kysyä apua silloin, kun sitä oikeasti tarvitsen. 

Mielestäni suurin haaste tekniikan alan opiskelijoille työnhaussa on se, että useita hakijoita kalvaa osaamattomuuden tunne. Neuvoni uusille hakijoille onkin varsin yksioikoinen: älä anna pelkojen estää, vaan hae sinua kiinnostavia tehtäviä ennakkoluulottomasti! 

Uskon, että useimmat osaavat varmasti enemmän kuin kuvittelevat ja tekniset taidot voidaan opettaa myös työssä. Tärkeintä on, että sinulla on halua oppia ja kehittää itseäsi. Työelämässä arvostetaan sitä, kun lähdet kunnianhimoisesti kehittämään itseäsi. Omalla kohdallani sekä OP Academy että omat tiimin jäsenet ovat auttaneet minua oppimaan uutta hurjan nopeasti.

Parasta työssäni on luottamus ja vapaus, joka minulle on uskottu. Omat ajatukseni ovat saaneet huomiota ja olen saanut edistää niitä itsenäisesti. Pääsen vaikuttamaan paljon siihen, millaisista asioista ja töistä päiväni muodostuu – mukaan lukien tällaiset haastattelut, jotka eroavat normaalista työrutiinista erityisen paljon. OP tarjoaa mahdollisuuden katsastaa oman mukavuusalueen rajoja ja haastaa itseään. Tästä olen nauttinut erityisen paljon.”

Lue myös:

Ensimmäinen vuosi Test Engineerin silmin.

Test Engineer Tuija Järvelä nauttii siitä, että testaajana pääsee oppimaan joka päivä jotakin uutta. Virtaa työarkeen tuovat monipuoliset työtehtävät ja osaamisen jatkuva kehittäminen.