Ensimmäinen vuosi Test Engineerin silmin – millaista on testaajan työarki vakuutusjärjestelmien parissa?

Test Engineer Tuija Järvelä nauttii siitä, että testaajana pääsee oppimaan joka päivä jotakin uutta. Virtaa työarkeen tuovat monipuoliset työtehtävät ja osaamisen jatkuva kehittäminen.

Kuva Test Engineer Tuija Järvelästä

”Minulla on takanani monipuolinen ura IT-alalta. Ennen nykyistä rooliani OP:lla, olen ehtinyt esimerkiksi työskennellä metsätietojärjestelmien sovelluskehittäjänä pienessä ohjelmistoyrityksessä, valmistua mobiilipalveluiden maisteriksi sekä tehdä testaustyötä mobiilitukiasemien ja pankkikorttien parissa.

OP:lle päädyin oikeastaan sattuman kautta. Sähköpostiini kolahti kerran OP:n Test Engineerin paikkaa koskeva kiinnostava ilmoitus, jonka silmäilin läpi. Kun muutaman päivän päästä ilmoitus kummitteli edelleen mielessäni, päädyin jättämään hakemuksen. Ilokseni sain haastattelukutsun jo seuraavana päivänä.

Prosessin edetessä vaikutuin tehtävän mielenkiintoisuuden lisäksi siitä, kuinka sujuvaa tiedonkulku oli, sillä hakija pidettiin poikkeuksellisen hyvin ajan tasalla prosessin vaiheista. Se oli hyvä merkki siitä, että OP olisi minulle sopiva työpaikka.

Roolini testaajana kytkeytyy vahvasti PLP-henki- ja eläkevakuutusjärjestelmään, jota toimihenkilömme täällä OP:lla käyttävät. Työni tärkein tavoite on, että järjestelmä toimii virheettömästi ja että sen käyttäjät pystyvät tarjoamaan järjestelmän avulla asiakkaillemme parasta mahdollista palvelua – esimerkiksi heidän tarvitsemansa asiakirjat.

Järjestelmä on melko monimutkainen ja sisältää suuren määrän erilaisia tuotteita, joten aktiivinen testaus on tärkeää, jotta järjestelmän käyttö on mutkatonta ja tehokasta jatkossakin.

Joustava perehdytys tarjosi hyvät eväät uuden oppimiseen

Millaista osaamista olen sitten päässyt hyödyntämään työssäni? Vuoden aikana olen huomannut, että erityisesti monipuolisesta suunnittelutaidosta on ollut paljon hyötyä. Tässä roolissa tehdään paitsi testien ylätason suunnittelua, myös laaditaan yksittäisiä testitapauksia. Testiaineiston ja testiympäristön valmistelu on usein itseasiassa se prosessin aikaa vievin osuus: varsinainen testaus saattaa olla ohi jopa muutamassa sekunnissa, mutta sen valmisteleminen voi kestää useamman päivän.

Tärkeässä roolissa ovat toki myös varsinaiset tekniset taidot. Itse olen sekä manuaali- että automaatiotestaaja, ja varsinkin automaatiotestaamisessa ohjelmointi- ja skriptaustaidoista on hyötyä. Sinnikkyys ja kekseliäisyys kantavat pitkälle: monesti se ensimmäinen mieleen tullut ratkaisu ei ole toimivin, vaan erilaisia keinoja ratkaista haaste pääsee kokeilemaan aktiivisesti.

Ennen aloittamista muistan odottaneeni erityisesti sitä, että pääsisin syventymään vakuutuspuolen sovelluskehitykseen sekä osaksi alan huipputekijöistä koostuvaa osaajayhteisöä. Todellisuus on vastannut odotuksia joustavasti sujuneesta perehdytysajasta lähtien. Sain tutustua tehtäviin omassa tahdissa ja uuden oppimista vauhditti aktiivista sparrailutukea tarjonnut oma perehdyttäjä.

Vaikka aloitin työssäni keskellä etäaikaa, on kollegoihin päässyt tutustumaan hyvin kotitoimistoltakin käsin. Näin osaavien asiantuntijoiden kanssa työskentelystä iloitsen jatkuvasti.

70:20:10-malli ja osaava tukitiimi vauhdittavat osaamisen kehittämistä

Kahdeksan kuukauden jälkeen edelleen tuntuu, että opin joka päivä jotakin uutta, ja monipuolinen tietämys työni eri aihepiireistä kasvaa tasaiseen tahtiin koko ajan. Ensimmäisen vuoden aikana vakuutuspuolen PLP-järjestelmät ovat tulleet uudella tavalla tutuiksi, ja täysin uutena taitona olen päässyt esimerkiksi opettelemaan käyttöliittymäsovellusten automaatiotestausta. Myös Python-ohjelmointikielen salat ovat palautuneet mieleeni.

Onkin ollut hauska huomata, miten paljon uuden oppimisesta edelleen nauttii. Oppimista tukevat käytössämme oleva työnteon 70:20:10-malli ja Software Academy, jonka kurssit ovat erinomainen paikka kartuttaa lisää käytännön osaamista itseä kiinnostavista teemoista. 70:20:10-malli on mielestäni loistava juttu: vaikka monessa työpaikassa kannustetaan oman osaamisen kehittämiseen, jää se helposti muun tekemisen jalkoihin, kun työpöytä alkaa täyttyä. Täällä uuden oppiminen mahdollistetaan harvinaisen hyvin ja se todellakin vaikuttaa työarkeen positiivisesti.

Eniten minut on yllättänyt kuitenkin se, millainen ohjelmistokehityksen tukitiimi meiltä oikein löytyy. OP on ensimmäinen softatalo, jossa olen törmännyt vastaavaan! Esimerkiksi oma testaamisen automaation tukitiimimme opastaa pulmatilanteissa tarvittaessa vaikka kädestä pitäen. Alallamme teknologia kehittyy vauhdilla, ja tukitiimillä onkin merkittävä rooli pitää käytössämme olevat työkalut ajan tasalla ja kehittää niitä koko ajan paremmiksi.

Toinen minut yllättänyt asia on se, kuinka tärkeäksi työhyvinvoinnin ylläpitäminen täällä koetaan. Henkilöstöllemme tarjotaan monipuolisia työkaluja oman jaksamisen edistämiseen aina taukojumppasovelluksista kokonaisvaltaiseen hyvinvointianalyysiin asti. Myös esihenkilöt muistuttavat aktiivisesti esimerkiksi kunnollisten taukojen pitämisestä ja palautumisen tärkeydestä.

Test Engineerin uraa OP:lla harkitseville sanoisin, että tänne kannattaa ehdottomasti hakea töihin, jos innostava ilmapiiri, mahtava tekemisen meininki sekä rajattomat mahdollisuudet oman osaamisen ja uran kehittämiseen kiinnostavat. Olitpa uraasi aloitteleva tekijä tai kokenut konkari, täältä löytyy sinulle paikka oppia ja kasvaa.”

Lue myös: